dijous, 22 de setembre del 2022

TASCA 2 : “El meu codi font audiovisual”

Quan parlem de «codi font» estem fent una translació del codi que té qualsevol sistema informàtic a l'àmbit de la cultura. Entenem que tots tenim un «codi font cultural», una recepta que ens permet projectar-nos i identificar-nos amb els relats d'altres persones o agents.

Aquest és un exercici per a identificar la manera en què es compon la nostra memòria en relació a l'audiovisual i visual: quins programes de televisió t'han marcat? Quines són les teues pel·lícules favorites de sempre? Què t'agrada veure en internet? Quins continguts audiovisuals circulen per les teues xarxes socials? En aquesta tasca s'enllaçaran fragments dels vídeos que més han afectat la manera en què entenem la cultura audiovisual per a realitzar una breu reflexió entorn d'ells.

Construir un codi font, dins del context sociocultural del qual formem part, és per tant una opció tant estètica com ètica, important no sols de cara a compartir les formes que tenim per dins, sinó també com a forma de cartografia, perquè a vegades, si no parem a pensar-ho, no sabem quins relats ens componen. Tots tenim molts codis fonts i per això compartir el nostre codi font no és més que reconéixer que construïm la nostra identitat de manera interdependent.

Et propose que realitzes el teu propi codi font audiovisual, que aprofundisques en el teu disc dur i generes un pdf o un vídeo que reculla la teua memòria visual de tots aquests anys.

FASES DE LA TASCA:

Fase 1

Cerca les peces que componen el teu propi Codi Font Audiovisual

Per a donar amb els fragments més importants en la configuració del teu imaginari, el millor és que dediques una estona a fer arqueologia per la teua memòria (en Youtube pots trobar quasi de tot). Vivim envoltats d'imatges, i això fa que moltes vegades siga difícil trobar les que veritablement ens han resultat més importants. Per això, ací trobaràs una xicoteta guia de formats que et suggerim incorpores:

  • Dos/tres continguts tradicionals de televisió: ja siguen sèries, programes d'entreteniment, dibuixos animats, concursos o altres tipus de programes. És bastant probable que, segons siga la teua edat, hages crescut sota la influència dels raigs catòdics televisius. Per això és inevitable que en certa manera, la televisió haja exercit alguna influència en el teu imaginari audiovisual.

  • De tres a cinc pel·lícules: seleccionar almenys tres fragments de pel·lícules que siguen o hagen sigut especialment rellevants per a tu en diferents *momnetos personals de la teua vida. Explica per què! En la secció d'ajuda trobaràs la manera de tallar fragments de vídeo fàcilment amb programari lliure.

  • Dos videoclips de cançons especialment importants en la teua vida o que associes a aquests moments, una d'elles pot ser la banda sonora completa del teu Codi Font Audiovisual.

  • D'un a tres anuncis publicitaris de televisió que recordes o associes de manera especial amb algun *momneto de la teua vida

  • Un contingut audiovisual d'internet: vídeo curt o curiós de *Youtube, fragmente una sèrie de plataformes digitals com *Netflix o *HBO, humor, *GIF animat, etc.

Finalment, pensa que això servirà de carta de presentació per als altres participants en aquesta assignatura; també per a veure quines connexions es produeixen entre els diferents imaginaris audiovisuals. Així que pensa-ho bé i veu al gra!

Fase 2:

Dona-li forma al teu codi font, potser un vídeo remix amb els audiovisuals de la teua vida o una presenetació de powert point, recorda que l'objectiu de la tasca es seleccionar els audiovisuals que composen el teu codi font.

Si tries fer vídeo:

Herramientas y tutoriales útiles:

  • Movavi, vídeo-editor gratuito

  • Descarga segura de vídeos de Youtube ( Para Chrome)

  • Filmora9, excelent editor de video gratuito

  • OnlineVideoConverter aplicació en línia que et permet ficar la URL del vídeo (1) , triar el format d'exportació (2), la qualitat (3) i descarregar només el clip o fragment que t'interesse de qualsevol vídeo de Youtube (4) , com veus en la captura més a baix on seleccionem a partir de quin moment i fins a on volem tallar. L'inconvenient o risc és que pesar de ser una web legítima, la tendència perillosa de redireccions fa que molts usuaris qüestionen la seua fiabilitat i funcionalitat. En aquest cas, s'ha de desistir d'usar aquest recurs per a evitar problemes de seguretat en línia.

Alguns exemple:


Si tries fer presentació powert point:

Crea una presentació en el teu drive. En aquest document ires afegint les diferents imatges o links d'alguns dels audiovisuals i visuals que han pogut marcar-te al llarg de la teua vida. En cada pàgina ha d'aparéixer el títol de la selecció i una brevíssima explicació de per què l'has triada, el títol de la presentació serà EL MEU CODI FONT AUDIOVISUAL I VISUAL i el teu nom.

https://docs.google.com/presentation/d/1MBZl0a6WRQOVyHkexTE-Sfk_AwQGwVOKAxuz__YZvAU/edit?usp=sharing





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada