dimecres, 22 de febrer del 2023

EFECTE KULECHOV L'espai de les imatges en moviment.

En 1920, L. W. Kulechov, un cineasta rus, va realitzar un experiment sobre l'espai creat pel cinema. Va realitzar en diferents llocs del país les preses següents: 

1. Un home avança de dreta a esquerra, al llarg d'un carrer. 
2. Una dona avança d'esquerra a dreta, al llarg d'un altre carrer diferent. Alça una mà i saluda. 
3. Les dues persones es troben i se saluden. Després assenyalen alguna cosa amb les seues mans. 
4. Un gran edifici amb una gran escalinata. 
5. Les dues persones pugen per la gran escalinata d'un altre edifici.


En muntar aquestes preses unes a continuació d'unes altres, l'espectador les interpretava com una acció unitària en un mateix espai: dues persones es troben al carrer, assenyalen cap a un gran edifici i es dirigeixen a ell pujant les seues escales. El significat aïllat de cada pla es veia modificat en relacionar-se amb uns altres. Mitjançant el muntatge s'havia creat un espai nou, inexistent en la realitat, però absolutament versemblant per a l'espectador.

La capacitat que ja tenia la fotografia de crear espais nous mitjançant l'enquadrament es veu multiplicada per la imatge en moviment, en permetre assemblar-los per a formar un altre radicalment diferent. Si a això afegim les maquetes, els decorats i els trucs electrònics, les possibilitats es fan infinites.


PROPOSTA PER A DILLUNS 27 DE FEBRER (ha d'estar penjat al blog de cada una de les persones del grup: el vídeo més les tomes redactades i story board, com en l'exemple de dalt)

Realitza un vídeo experimentant sobre l'espai igual que en 1920 ho va fer L. W. Kulechov.

Pose un exemple:

Toma 1. (actor 1)Et graves caminant pel corredor de la teua casa, et detens i truques a una porta.

Toma 2. (actor 2) A la casa del teu company, en el bany es veu com es pentina i contesta a la crida "__ ja vaig..."

Toma 3. (actor 1) Respon i li diu "__ t'espere en el saló" i torna pel corredor i entra per una altra porta.

Toma 4. (actor 2) Se li veu entrar per la porta del saló de la seua casa i diu "__ Ja estic, anem?"

Com veus, estant en dues localitzacions molt diferents es crea un nou espai fílmic, com si estigueren els dos en el mateix habitatge (inventa tu una nova situació, es poden compartir els arxius de vídeo per whatsaap i muntar en una app d'edició de vídeo per exemple youcut)

dimarts, 7 de febrer del 2023

HORTA NORD TODAY



 Ací la ultima tasca del bloc d'imatge fixa.


Aquesta tasca es realitzarà per parelles (com sou 15 s'haurà de fer un trio, que realitzarà tantes notícies com persones sou, és a dir, tres) Redactareu i publicar en un fanzine dues notícies falses en clau d'humor o paròdia. "Horta Nord Today" serà el nom de dita fanzine en referència a l'humorístic portal de notícies falses El Mundo Today que segurament ja coneixes. El format serà a través d'un blog col·lectiu amb les aportacions de tot l'aula.

Aquesta tasca consistirà en dues parts:

Part 1. Triar un d'aquests quatre grans temes o seccions : "esports", "cultura", "ciència i tecnologia" i "societat". Una vegada decidit el tema o secció , elaboraràs almenys dues notícies falses o inversemblants ( preferible que siguen de diferents seccions) que mantinguen l'estructura bàsica d'una notícia periodística (recorda que has de donar resposta a les 5 preguntes claus d'una bona redacció periodística, les 5W:

Què (What)? ha succeït;

Qui (Who)? són els seus protagonistes;

On (Where)? ha succeït;

Quan (When?) ha succeït;

i per què (Why)? ha succeït.

Part 2. Adaptar la mateixa notícia falsa en clau de paròdia per a publicar-la en un format de fanzine col·lectiu amb les aportacions dels altres. Dit fanzine ho hem anomenat, com ja t'anticipàvem, "Horta Nord Today" i tindrà el format d'un blog en Bloguer , que ja coneixes perquè has hagut de bregar amb els blogs durant tot el trimestre. Recorda que en publicar el teu post has de triar l'etiqueta de la secció corresponent. Cada notícia ha de portar almenys una imatge o fotografia il·lustrativa. Pots enriquir-la amb qualsevol material audiovisual, tant original com manipulat pel teu compte, si creus que amb això aportes humor o "credibilitat" a la teua notícia.


ALGUNES NOCIONS BÀSIQUES A TINDRE EN COMPTE....

Per a començar a elaborar una notícia el més important és pensar en què volem comptar. Per a això hi ha sis preguntes que ens poden ajudar a saber què comptar en notícia: Què va succeir? A qui li va succeir? Com va succeir? Quan va succeir? On va succeir? Per què va succeir? Després pensa quin format és el millor per a contar el que vols comptar: una foto? un vídeo? un text? Tot junt?

 

Ejemplo de una noticia de periodismo ciudadano en loquepasaentenerife.com

Si aneu a redactar una notícia en text, heu d'utilitzar aquests elements bàsics:

- Titular: és una frase senzilla, curta i que resumisca el que comptaràs. Intenta no donar la teua opinió personal sinó descriure, però tira-li creativitat. En cibercorresponsales.org t'ajuden amb més idees sobre com a titular.

- Text: la millor explicació és la més senzilla de llegir, així que no et compliques amb frases llargues o metàfores literàries. Al gra! Si escrius per a Internet, que els teus paràgrafs no siguen massa extensos.

- Enllaços: potser en el teu text esmentes persones o llocs coneguts, o a notícies prèvies. Utilitza enllaços com aquest per a portar als teus lectors a altres pàgines perquè puguen ampliar la teua informació. Sé generós: enllaça tot el que pugues.

- Cita: si parles amb algú - el teu veí, una autoritat, un testimoni, un especialista en el tema que tractes - i vols introduir alguna frase seua en el text, recorda ficar les seues paraules “entre cometes com ací” perquè se sàpia que aqueixa opinió no és la teua, sinó la de la persona amb la qual has parlat.

- Vídeo: pots comptar la teua notícia en vídeo o inserir un vídeo dins del text. Pots usar rètols o la teua veu per a ajudar a entendre el que s'està veient: “Ací veiem...”. També pots entrevistar a algú que conte el que ha passat.

- Fotografia: una imatge pot explicar sense necessitat de text una notícia. La majoria de les ocasions s'usa per a completar la informació. Juga amb les grandàries. Pots posar-les a tot color per a mostrar tots els detalls o en blanc i negre.

CRITERIS D'AVALUACIÓ:
Organització i distribució dels elements: titular, subtítol, text, imatges, fotografies, vídeos...     50 %
Originalitat de les notícies                                                                                                           20%
Correcta expressió i ortografia                                                                                                    20%
Valoració personal de la tasca                                                                                                    10%