Aquesta tasca es realitzarà per parelles (com sou 15 s'haurà de fer un trio, que realitzarà tantes notícies com persones sou, és a dir, tres) Redactareu i publicar en un fanzine dues notícies falses en clau d'humor o paròdia. "Horta Nord Today" serà el nom de dita fanzine en referència a l'humorístic portal de notícies falses El Mundo Today que segurament ja coneixes. El format serà a través d'un blog col·lectiu amb les aportacions de tot l'aula.
Aquesta tasca consistirà en dues parts:
Part 1. Triar un d'aquests quatre grans temes o seccions : "esports", "cultura", "ciència i tecnologia" i "societat". Una vegada decidit el tema o secció , elaboraràs almenys dues notícies falses o inversemblants ( preferible que siguen de diferents seccions) que mantinguen l'estructura bàsica d'una notícia periodística (recorda que has de donar resposta a les 5 preguntes claus d'una bona redacció periodística, les 5W:
Què (What)? ha succeït;
Qui (Who)? són els seus protagonistes;
On (Where)? ha succeït;
Quan (When?) ha succeït;
i per què (Why)? ha succeït.
Part 2. Adaptar la mateixa notícia falsa en clau de paròdia per a publicar-la en un format de fanzine col·lectiu amb les aportacions dels altres. Dit fanzine ho hem anomenat, com ja t'anticipàvem, "Horta Nord Today" i tindrà el format d'un blog en Bloguer , que ja coneixes perquè has hagut de bregar amb els blogs durant tot el trimestre. Recorda que en publicar el teu post has de triar l'etiqueta de la secció corresponent. Cada notícia ha de portar almenys una imatge o fotografia il·lustrativa. Pots enriquir-la amb qualsevol material audiovisual, tant original com manipulat pel teu compte, si creus que amb això aportes humor o "credibilitat" a la teua notícia.
ALGUNES NOCIONS BÀSIQUES A TINDRE EN COMPTE....
Per a començar a elaborar una notícia el més important és pensar en què volem comptar. Per a això hi ha sis preguntes que ens poden ajudar a saber què comptar en notícia: Què va succeir? A qui li va succeir? Com va succeir? Quan va succeir? On va succeir? Per què va succeir? Després pensa quin format és el millor per a contar el que vols comptar: una foto? un vídeo? un text? Tot junt?
- Titular: és una frase senzilla, curta i que resumisca el que comptaràs. Intenta no donar la teua opinió personal sinó descriure, però tira-li creativitat. En cibercorresponsales.org t'ajuden amb més idees sobre com a titular.
- Text: la millor explicació és la més senzilla de llegir, així que no et compliques amb frases llargues o metàfores literàries. Al gra! Si escrius per a Internet, que els teus paràgrafs no siguen massa extensos.
- Enllaços: potser en el teu text esmentes persones o llocs coneguts, o a notícies prèvies. Utilitza enllaços com aquest per a portar als teus lectors a altres pàgines perquè puguen ampliar la teua informació. Sé generós: enllaça tot el que pugues.
- Cita: si parles amb algú - el teu veí, una autoritat, un testimoni, un especialista en el tema que tractes - i vols introduir alguna frase seua en el text, recorda ficar les seues paraules “entre cometes com ací” perquè se sàpia que aqueixa opinió no és la teua, sinó la de la persona amb la qual has parlat.
- Vídeo: pots comptar la teua notícia en vídeo o inserir un vídeo dins del text. Pots usar rètols o la teua veu per a ajudar a entendre el que s'està veient: “Ací veiem...”. També pots entrevistar a algú que conte el que ha passat.
- Fotografia: una imatge pot explicar sense necessitat de text una notícia. La majoria de les ocasions s'usa per a completar la informació. Juga amb les grandàries. Pots posar-les a tot color per a mostrar tots els detalls o en blanc i negre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada