GUIÓ PER A ANÀLISI D'IMATGES
ANÀLISI DENOTATIVA:
- Tipus d'imatge (tema, format, suport…)
- Tècnica gràfica o audiovisual (bin o color; classe d'imatge, òptica, profunditat de camp…)
- Descripció visual i especificació del text, si n'hi ha (objectiva, què veiem en aquesta imatge?)
- Estructura de la imatge (codi del mitjà, element que apareixen relacionats amb el tipus d'imatge que és)
- Ús del color
- La il·luminació (tipus d'il·luminació i escala tonal)
- Esquema compositiu (estàtic, dinàmic…)
ANÀLISI CONNOTATIVA:
- Funció de la imatge (exhortativa, conativa, expressiva, poètica…)
- Iconicitat (realista, figurativa o abstracta)
- Complexitat o senzillesa de lectura (per la forma i pel contingut(monosèmica, polisèmica, simbòlica))
- Originalitat
- Codi simbòlic de la imatge i del text, si n'hi ha (que interpretem de la imatge?)
- Retòrica visual (si utilitza alguna figura retòrica com i de quina manera, que elements)
LES IMATGES
Imatge 1: Fotografia d'autor. S/T de Chema Amadoz.
Imatge 2: Campanya gràfica oberta en suport a les persones migrants, víctimes d'aquesta anomenada “crisi dels refugiats” i de la inoperància dels països europeus. Europa. Títol: Els ningú (2017). Cristina Cos.
Imatge 3: Banksy™ Soft Toys
.
Imatge 4: Pisa. The Leaning Tower of Pisa’, Small World’, 1990 © Martin Parr
Imatge 5: WWF (2008). Fish. Agency Network: Germaine
L'EXPLICACIÓ
1. La denotació: és el significat explícit d'una paraula, imatge, so, la qual cosa hem convingut que és. La denotació és el més pròxim a l'objectivitat entesa com el significat universal, el que té per a tots els coneixedors d'aqueixa cosa, sense que existisca la més mínima discrepància entre ells: el Diccionari de la Reial Acadèmia recull els significats denotatius de les paraules.
És aquella lectura en la qual descrivim objectivament tots els elements plàstics que apareixen en una imatge: formes, colors, grandàries, textos, esquema compositiu, etc. Es tracta d'enumerar tots aquests elements sense valorar o opinar sobre el significat que ens suggereixen aquestes formes.
2. La connotació: és el significat implícit d'una paraula, imatge, so, la qual cosa pensem internament que és, la qual cosa ens suggereix. La subjectivitat és present en els significats connotats de les coses i dels mitjans. Sempre és present tant per al que escriu com per al que llig. La connotació caracteritza habitualment el llenguatge literari i artístic.
És aquella lectura en la qual opinem sobre el significat que ens evoca la imatge. Aquesta lectura no ens és mostrada; es tracta per tant, d'una visió subjectiva i personal de l'espectador, sobre el significat o de la intencionalitat que conté la imatge.
Les imatges més connotatives són aquelles que expressen un missatge menys evident. A través de formes i escenes suggeridores, conviden a l'espectador a deduir la intencionalitat que tanquen.
3. Conéixer el context. Perquè puguem llegir críticament un objecte o una notícia hem de conéixer el context, hem de preguntar-li a la cosa per qui és, d'on ve, per què ens explica això, a qui implica i per què. És important extraure relacions i referències amb altres continguts que ens permeten conéixer els "vericuetos" del missatge. Aquest procés, encara que requereix de temps i esforç, és una cosa que s'aprén amb la pràctica. Res en els mitjans de comunicació està perquè sí. Cal preguntar-li al mitjà. Les imatges, a vegades, lliuren la seua pròpies batalles mediàtiques. Això ho saben especialment els reporters i periodistes: una imatge manipulada o treta de context pot induir a missatges totalment oposats a les intencions comunicatives de la imatge original.
Peu de foto 2: La població indígena de Chiapas ix a rebre i aclamar a l'exèrcit després de l'alliberament dels seus captors de la guerrilla. |
Peu de foto 1: La població indígena de Chiapas intenta frenar l'avanç de les tropes governamentals per a defensar als guerrillers refugiats. |