dilluns, 30 de gener del 2023

ANÀLISI D'IMATGES

GUIÓ PER A ANÀLISI D'IMATGES


ANÀLISI DENOTATIVA:

  • Tipus d'imatge (tema, format, suport…)
  • Tècnica gràfica o audiovisual (bin o color; classe d'imatge, òptica, profunditat de camp…)
  • Descripció visual i especificació del text, si n'hi ha (objectiva, què veiem en aquesta imatge?)
  • Estructura de la imatge (codi del mitjà, element que apareixen relacionats amb el tipus d'imatge que és)
  • Ús del color
  • La il·luminació (tipus d'il·luminació i escala tonal)
  • Esquema compositiu (estàtic, dinàmic…)

ANÀLISI CONNOTATIVA:
  • Funció de la imatge (exhortativa, conativa, expressiva, poètica…)
  • Iconicitat (realista, figurativa o abstracta)
  • Complexitat o senzillesa de lectura (per la forma i pel contingut(monosèmica, polisèmica, simbòlica))
  • Originalitat
  • Codi simbòlic de la imatge i del text, si n'hi ha (que interpretem de la imatge?)
  • Retòrica visual (si utilitza alguna figura retòrica com i de quina manera, que elements)

LES IMATGES

Heu de triar 4 de les 5 imatges que trobem a continuació i analitzar-les seguint el guió de dalt. Creeu un word al drive i compartiu-lo amb mi per a que puga afegir comentaris una vegada acabada la tasca. Enganxeu la foto i a continuació copieu el guió facilitat i contesteu als diferents apartats, el comentari de cada imatge ha d'ocupar aproximadament una cara d'un  full. Teniu tota la informació per contestar en la presentació de la sintaxis de la imatge.

Imatge 1: Fotografia d'autor. S/T de Chema Amadoz.

Imatge 2: Campanya gràfica oberta en suport a les persones migrants, víctimes d'aquesta anomenada “crisi dels refugiats” i de la inoperància dels països europeus. Europa. Títol: Els ningú (2017). Cristina Cos.

Imatge 3: Banksy™ Soft Toys

.



Imatge 4: Pisa. The Leaning Tower of Pisa’, Small World’, 1990 © Martin Parr


Imatge 5: WWF (2008). Fish. Agency Network: Germaine



L'EXPLICACIÓ

Tres habilitats analítiques són necessàries per a una lectura i escriptura crítica dels mitjans:

1. La denotació: és el significat explícit d'una paraula, imatge, so, la qual cosa hem convingut que és. La denotació és el més pròxim a l'objectivitat entesa com el significat universal, el que té per a tots els coneixedors d'aqueixa cosa, sense que existisca la més mínima discrepància entre ells: el Diccionari de la Reial Acadèmia recull els significats denotatius de les paraules.
És aquella lectura en la qual descrivim objectivament tots els elements plàstics que apareixen en una imatge: formes, colors, grandàries, textos, esquema compositiu, etc. Es tracta d'enumerar tots aquests elements sense valorar o opinar sobre el significat que ens suggereixen aquestes formes.

2. La connotació: és el significat implícit d'una paraula, imatge, so, la qual cosa pensem internament que és, la qual cosa ens suggereix. La subjectivitat és present en els significats connotats de les coses i dels mitjans. Sempre és present tant per al que escriu com per al que llig. La connotació caracteritza habitualment el llenguatge literari i artístic.
És aquella lectura en la qual opinem sobre el significat que ens evoca la imatge. Aquesta lectura no ens és mostrada; es tracta per tant, d'una visió subjectiva i personal de l'espectador, sobre el significat o de la intencionalitat que conté la imatge.
Les imatges més connotatives són aquelles que expressen un missatge menys evident. A través de formes i escenes suggeridores, conviden a l'espectador a deduir la intencionalitat que tanquen.

3. Conéixer el context. Perquè puguem llegir críticament un objecte o una notícia hem de conéixer el context, hem de preguntar-li a la cosa per qui és, d'on ve, per què ens explica això, a qui implica i per què. És important extraure relacions i referències amb altres continguts que ens permeten conéixer els "vericuetos" del missatge. Aquest procés, encara que requereix de temps i esforç, és una cosa que s'aprén amb la pràctica. Res en els mitjans de comunicació està perquè sí. Cal preguntar-li al mitjà. Les imatges, a vegades, lliuren la seua pròpies batalles mediàtiques. Això ho saben especialment els reporters i periodistes: una imatge manipulada o treta de context pot induir a missatges totalment oposats a les intencions comunicatives de la imatge original. 

El dibuixant Quino (El "pare" de la popular Mafalda) il·lustra perfectament en aquesta vinyeta el caràcter polísèmic* ( o manipulatiu) d'una imatge (en aquest cas, una vinyeta) segons el context en el qual la inserim (en el cas de les vinyetes el significat ve dau pel peu de foto o text que li acompanya).

*Podem classificar les imatges com a monosèmica o representativa (la seua lectura tenen un únic significat), polisèmica (quan conté diversos significats o interpretacions) o simbòlica (Una imatge simbòlica pretén representar les idees i sentiments propis del context sociocultural en què es trobe. Per exemple el colom com a símbol de la pau)



Peu de foto 2: La població indígena de Chiapas ix a rebre i aclamar a l'exèrcit després de l'alliberament dels seus captors de la guerrilla.
Peu de foto 1: La població indígena de Chiapas intenta frenar l'avanç de les tropes governamentals per a defensar als guerrillers refugiats.

dimarts, 24 de gener del 2023

PENSAR AMB IMATGES

Per a realitzar la teua il·lustració, igual que els creadors de la presentació, pots recórrer a qualsevol tècnica gràfica, fotogràfica o digital. Això si, ha de ser original, evita la redundància gràfica o la cita literal, és a dir, que si es pretén il·lustrar un article sobre el greu problema de la immigració, no tries simplement una fotografia d'immigrants, això seria el més fàcil. Intenta anar més enllà en l'ús de la imatge, utilitza el seu poder simbòlic. Recorda aquesta màxima en disseny que diu menys és més. Usa quants recursos has vist fins ara en els continguts, especialment, en el referit a la retòrica visual. Pots partir de fragments de fotografies, agafar elements gràfics, dibuixos símbols, logotips, icones, imatges dels mitjans de comunicació o de la cultura popular, textos tipogràfics, fer un collage...el que veges més convenient. Que la teua imatge cride l'atenció, faça pensar al lector ...

Una vegada realitzada la teua il·lustració, has de pujar-la al teu blog i argumentar-la mitjançant l'elaboració d'un post. En aquesta argumentació has de demostrar que has entès els continguts treballats fins ara i el procés creatiu que has seguit: ús del color, forma, signes, jocs de retòrica visual, etc. Igualment, cita les fonts en les quals t'has inspirat (ja sabeu que quede reflectit tot el procés creatiu).


CRITERIS D'AVALUACIÓ

50 %   Il·lustració de premsa: qualitat gràfica i creativitat en l'ús de les figures retòriques.
50%    Elaboración, redacción y argumentación de cada post en el blog.

L'entrega fora de data (es considera entrega en data que la imatge estiga acabada i pujada al blog amb la corresponent entrada el dia pactat per l'entrega) pot arribar a penalitzar en un 20% de la nota

diumenge, 8 de gener del 2023

CINC FOTOGRAFIES UN TEMA

Ací teniu l'enllaç a l'àlbum col·laboratiu que s'està realitzant per la classe, cada setmana una persona proposa un tema i totes han de penjar cinc fotografies que reflecteixen aquesta paraula, consigna proposada.

https://photos.app.goo.gl/yeks9LWyTvUPaDSeA


HORITZÓ I LÍMIT "EL MEU PAISATGE INTERIOR"

DATA D'ENTREGA (pujada al blog) DILLUNS 16 DE GENER

A partir de la visita a l'exposició Horitzó i límit i tenint en compte les explicacions de la nostra visita, anem a realitzar un paisatge nou a partir de diferents imatges i fotografies pròpies i estretes d'internet que reflectisca el nostre paisatge interior. Com en propostes anteriors les fases de treball del procés creatiu seran:


- Creació d'un esbós a llapis.
Cerca de referents i imatges a treballar.
- Realització de fotografies pròpies.
- Manipulació del material amb GIMP i creació de la nostra obra.

- Pujada al blog de tot el procés de treball junt amb l'obra final i una breu justificació del treball realitzat.


Aquesta imatge haurà de penjar-se també en la capçalera del nostre blog, passarà a ser la nostra imatge presentació.


dimarts, 3 de gener del 2023

LLEGINT LES IMATGES ALS MITJANS

En aquesta tasca et mouràs en el camp de la connotació, és a dir en el camp dels missatges codificats. Són lectures més subjectives i de major profunditat que tenen a veure amb la influència cultural, simbòlica, que segons el bagatge del receptor, serà percebuda en major o menor mesura.

En aquesta tasca tens l'apassionant tasca de "llegir" les imatges, de filar el que es veu amb el que s'ha d'interpretar a posteriori.

En resum, aquesta, és una lectura més compromesa. És el com la societat llig el missatge en la imatge i la seua composició. La imatge es torna simbòlica, connotant el significat. Benvingut/a a el fascinant món de la retòrica visual.

TASCA

Has de compilar 11 imatges procedents de diferents mitjans (anuncis publicitaris, il·lustracions, fotografies i fins i tot, obres d'art) que apliquen les figures retòriques proposades: 

1. Metàfora 

2. Antítesi 

3. Hipèrbole 

4. Comparació O Símil. 

5. Hipèrbaton 

6. Prosopopeia O Personificació. 

7. Sinècdoque. 

8. El·lipsi. 

9. Paradoxa 

10. Metonímia 

11. Anàfora. 

És a dir, has de buscar ( en internet, o fotografiant personalment de revistes i anuncis urbans) una imatge per a cada figura retòrica, evidentment diferents a les propostes en la presentació i es valorarà positivament que no totes les imatges recopilades provinguen del món publicitari, on és més freqüent trobar aquests usos retòrics. 

Donem per fet que algunes imatges, especialment de la publicitat gràfica, poden posar en joc més d'un recurs retòric, en aquest cas pots també fer-lo veure, posant com destacada la figura retòrica que siga més evident. En tot cas al costat de cada imatge ha d'anar un breu text justificant l'elecció de cada imatge per a la figura retòrica proposada i la seua lectura.

https://view.genial.ly/5e1b57fc753abd1738f53aad/presentation-leyendo-mas-alla-de-la-imagen ACÍ UN EXEMPLE DE LA TASCA A REALITZAR:
https://view.genial.ly/5e1b57fc753abd1738f53aad/presentation-leyendo-mas-alla-de-la-imagen